Lars

 

Lars Lindkvist, Upplands-Bro.

Zornmärket i brons på nyckelharpa 1989 i Ransäter och
Diplom efter brons på nyckelharpa 2015 i Korrö.

Lars har sina musikaliska rötter i Uppland men spelar också gärna låtar från andra landskap.

Har ett förflutet som musiklärare i tvärflöjt, och flöjtist i Järfälla Symfoniorkester under ett tjugotal år. Spelar numer mest nyckelharpa. Studerade läsåret 2007-2008 nyckelharpa på Eric Sahlströminstitutet i Tobo.

Intresset för folkmusik väcktes på riktigt 1977 då Lars erhöll ett stipendium och fick möta ett 60 tal ungdomar på folkmusikläger i Ljusdal. Lärare var Britt-Marie Swing, Tore Härdelin, Wille Grindsäter, Walter Ramsby m.fl. Året efter var Lars pappas första nyckeharpsbygge klart och en nyfiken Lars började utforska detta spännande instrument. Redan samma sommar kom Lars till Låtkursen på Ekebyholm och mötte där Eric Sahlström och Gösta Sandström som blev viktiga förebilder.

I trion med Jane och Tommy är Lars stämspelaren. Lars har också skrivit ned Janes egna låtar och jobbat fram andrastämmor.

Lars spelar också med gruppen Kollijox som spelar gammeldans och polskor till dans.

Lars är spelledare för gruppen Järfälla Spelmän och sedan 1982 kursansvarig för Låtkursen på Ekebyholm i Uppland som samlar deltagare från hela världen.

Lars om att spela med Jane: ”Det är som att spela med sig själv fast mycket bättre!”
Och med Tommys speciella cittraspel till blir det den optimala klangbilden: melodi, stämma och komp där alla har samma uppfattning om frasering och dynamik.